szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vádirat szerint a szír férfi az Iszlám Állam egy fegyveres csoportját vezette és brutális gyilkosságokban vett részt.

Az első fokon eljáró bíróság emberiesség elleni bűntett miatt bűnösnek mondta ki csütörtökön Hasszán F.-t, és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, azzal, hogy 30 év múlva feltételes szabadságra kerülhet.

A vádirat szerint Hasszán F. – miután csatlakozott az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez – 2015-ben egy kisebb fegyveres csoport parancsnoka lett, májusban pedig arra utasították, hogy foglalja el al Shokni városát. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából "a céljaikkal nem azonosuló személyeket" a férfi összeírja, róluk egy „halállistát” készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Hasszán F-nek és fegyveres osztagának a feladata volt.

Az ügyészség szerint Hasszán F. al Shokni főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, melyről egy társuk felvételt készített, és később nyilvánosságra is hozták.

A férfit azzal is vádolják, hogy a társaival a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, és kérjenek bocsánatot életben hagyásuk érdekében.

Ezen túl a férfi és a többi ISIS tag a várost végigjárva legalább huszonöt személyt, köztük nőket és gyermeket ölt meg.

MTI/Koszticsák Szilárd

A vád szerint a módszeresen végrehajtott emberölések közül Hasszán F. legalább két ember kivégzésében személyesen is részt vett: egy lefejezésben, míg egy másik embert lelőtt.

Az ítélet ellen az ügyészség a terrorcselekményben való bűnösnek kimondásért és súlyosításért, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélés érdekében jelentett be fellebbezést.

Hasszán F.-et két éve a Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték, ahol egy nőt felesége irataival akart igazolni, ezért embercsempészés miatt felfüggesztett börtönt kapott, és három évre kiutasították Magyarországról. Miközben azonban arra várt, hogy kitoloncolják Magyarországról, egy nemzetközi nyomozásban kiderült, hogy feltehetőleg az Iszlám Állam tagja.

A férfi peréről korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

"Mi az a Facebook?" - így zajlott Hasszán F. pere (videó)

Ma volt a terrorizmussal vádolt Hasszán F. bírósági tárgyalásának előkészítő ülése, amiről rövid videós összefoglalót készítettünk.