szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Onet szerint David Manzheleynek diplomája sincs, ahogy ezt állította, a középiskolát sem végezte el, és nem igaz, hogy 29 éves.

Az európai sajtóban elkezdett keringeni egy link David Manzheley lengyelországi körözésről. Ő volt az a férfi, aki azt a "házibulit" szervezte, amelyen Szájer József is részt vett pénteken.

A körözésben egy vele megegyező nevű, de 36 éves lengyel férfit keresnek csalás miatt. Manzheley határozottan tagadta, hogy ő szerepelne a körözésben, szerinte ez csak a lengyel kormányzat próbálkozása arra, hogy őt, mint az ügy egyik koronatanúját hiteltelenné tegye. A 444-nek például azt mondta, hogy 29 éves.

Az Onet most több forrásra hivatkozva azt írja, hogy

a két személy ugyanaz, a partit szervező Manzheleyt keresik a rendőrök, szintén megemlítve, hogy csalás miatt körözik 2019 júniusa óta.

A lengyel ellenzéki lap azt is írta, hogy a férfi korábban bíróság elé is állt közokirathamisítás miatt. Manzheley korábban azt is állította, hogy közgazdászként doktorált Belgiumban, de a lap szerint még a középiskolát sem végezte el.

Az Euronews csütörtök este arról számolt be, hogy a lengyel sajtónak a híradófelvételek alapján több rokona és ismerőse azonosította Dawid Manzheleyt, aki a sajtónak egy katolikus egyetem közgazdász-szakos PhD hallgatójaként mutatkozott be, valójában 36 éves, 2008-ban csalásért ítélték el Lengyelországban, ahol ügyvédnek adta ki magát. Családja régóta nem tud róla.

A férfi korábban szintén az Onetnek nyilatkozva mondta el, hogy rendszeresek voltak Brüsszelben a péntekihez hasonló orgiák, és azokon többek között ukrán, francia, német, holland, luxemburgi, svájci és spanyol politikusok, de a leggyakoribb vendégek azonban a lengyelek és a magyarok. Összesen kilenc olyan fideszes politikusról tud, aki jelen volt már a bulijain, több más helyi politikus és külföldi képviselő mellett.

Azt is mondta, hogy a lengyel konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) tagjai is gyakran látogatják az ehhez hasonló bulikat. Az Onet lap egyébként ellenzéki, tulajdonosai a német Axel Springer és a svájci Ringier, amelyeket már régóta meg akar kaparintani a PiS-kormány. A lengyel lap tehát vélhetően nem azért hozta le a sztorit Manzheleyről, hogy az általa említett, esetlegesen érintett PiS-tagokat mentegesse.

Manzheley ellentmondásos nyilatkozataival a hvg.hu is foglalkozott.

Folk György - Ballai Vince Gazdaság

Milyen büntetésre számíthat Szájer, ha a drogügyet rábizonyítják?

A pénteki buliból menekülő Szájer József hátizsákjában drogot találtak a rendőrök, azonban a képviselő tagadja, hogy az övé lenne. Utánajártunk, hogy milyen büntetést kaphat Szájer József amfetaminszármazék birtoklásáért Belgiumban, és vajon szigorúbbak-e a magyar szabályok. Noha mindkét állam törvényei vonatkoznak rá, az biztos, hogy csak egyikben büntethetik meg, és ez Belgium lesz. Ha netán börtönre ítélnék – amire kicsi az esély –, azt itthon is letölthetné.