Nagy-Britannia drasztikusan csökkentené a károsanyag-kibocsátását

Wind farm in the Baltic Sea ECONOMY energy ENVIRONMENT WATER Baltic Sea WIND POWER off shore Energy system transformation alternatively sustainable WIND TURBINE ISLAND Wind Energy CARBON DIOXIDE free SUMMER Wind farm Wind turbines Rügen WE Offshore SEA Po
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia a következő tíz évben 68 százalékkal akarja csökkenteni az 1990-ben mért szinthez képest az üvegházhatást okozó szennyezőanyagok kibocsátását. Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Street által közzétett pénteki nyilatkozatában közölte: Nagy-Britannia már az elmúlt tíz évben is gyorsabban csökkentette a széndioxid-kibocsátást, mint bármely hasonló fejlettségű gazdaság, és a 2030-ig meghirdetett új terv is gyorsabb csökkentést irányoz elő.
Vágólapra másolva!

A program az üvegházhatást okozó szennyezőanyagok kibocsátásának nagyobb arányú csökkentését célozza, mint az eddigi tervek: London a párizsi klímacsúcson született megállapodásban az 1990-es szinthez képest eredetileg 53 százalékos mérséklést vállalt 2030-ig.

A brit kormány a nagyszabású klímavédelmi program keretében 2030-tól be akarja szüntetni az új benzin- és dízelüzemű személyautók és furgonok, 2035-től a hibrid meghajtású autók értékesítését.

A kormány meghirdetett célja, hogy a brit gazdaság 2050-re nettó semleges széndioxid-kibocsátóvá váljon.

Tengeri szélerőművek adják majd az energiát

A program fő elemei közé tartozik az a célkitűzés, hogy 2030-ra minden nagy-britanniai háztartásnak tengeri szélerőművek szolgáltassák az energiát. Ennek érdekében tíz éven belül 40 gigawattra, a jelenlegi szint négyszeresére kell emelni az ilyen erőművek energiatermelését.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/DPA/Jens Buttner

Nagy-Britannia világelsőségre törekszik a légkörből káros szennyezőanyagokat kivonó és tároló technológiák kidolgozásában is. A célkitűzés az, hogy e technológiákkal 2030-ra évi tízmillió tonna széndioxidot lehessen eltávolítani az atmoszférából.

A kormány mindezek megvalósítására költségvetési forrásokból 12 milliárd font (4800 milliárd forint) beruházást tervez a következő évtizedben, és a magánszektorból további 40 milliárd fontot kíván bevonni társfinanszírozás formájában.

Négy éven belül leállnak a szénerőművek

London célkitűzései között szerepel az is, hogy 2024-ben már ne működjön szénerőmű Nagy-Britanniában.