Nagyon sok hardveren megoldható lenne a resizable BAR támogatása

A problémát nem a szükséges támogatás elkészítése jelenti, hanem az alaplapgyártók meggyőzése, hogy frissítsék a BIOS-okat.

Az AMD Smart Access Memory technológiájának bejelentése óta felmerül az a kérdés, hogy milyen hardverekkel lehet a hasonló rendszereket támogatni. Most itt ne pont a Smart Access Memory lebegjen a szemünk előtt, hanem az az alaptechnológia, amire az AMD tervezett egy implementációt. Ez lényegében a resizable BAR, amire többféle megvalósítást lehet csinálni, olyat is, ami az átkonfigurálást elkerüli a Windows operációs rendszeren belül, ahogy azt teszi a Smart Access Memory, de az előny mindenféle implementációval ugyanaz: a CPU láthatja és koherensen kezelheti a GPU teljes memóriáját.

Az aktuális AMD-s implementáció a Ryzen 5000-es sorozatú CPU-kra, illetve a Radeon RX 6000-es sorozatú GPU-kra vonatkozik, de tegnap már írtunk róla, hogy jön az Intel platformhoz készülő változat is, amely a Comet Lake kódnevű processzorokkal kompatibilis. Állandóan felmerül azonban az a kérdés, hogy ennek a funkcióknak mik a platformszintű követelményei.

Bár a hardveres alapoknak sok jelentősége nincs, de a resizable BAR minimum 3.0-s szabványú PCI Express vezérlőt követel, illetve ajánlott egy olyan host processzort, ami támogatja a BMI2 utasításkészletet. Utóbbin belül csak a PDEP és PEXT (Parallel Bits Deposit/Extreact) utasítások a fontosak. Persze ezek megléte nem elengedhetetlenül szükséges, de némi előnyt jelent a működés szempontjából.

Ha tehát pusztán a nyers hardveres követelményeket nézzük, akkor bármilyen PCI Express 3.0-s hardver megfelel. Ha az optimális hatékonyság is lényeges, akkor az AMD oldalán egészen az Excavator architektúrára épülő magokig visszamenőleg megoldható a dolog, az Intel megoldásai közül pedig a Haswell architektúra kezelte elsőként a BMI2-t. Bár az elmúlt napokban felmerült a médiában, hogy az AMD megoldásai közül csak a Zen 3 magok felelnek meg, valójában ez nem igaz. A Zen 3 abból a szempontból előnyös, hogy a PDEP és PEXT utasításokat hardveresen implementálja, míg a korábbi magok erre egy mikrokódszintű emulációt használtak, de maguk a szóban forgó utasítások elérhetők, az erre írt programok képesek lefutni. Mindemellett, ahogy fentebb leírtuk, a resizable BAR működéséhez nem elengedhetetlenül szükséges a BMI2, pusztán hasznos.

Sokkal lényegesebb azonban azt megérteni, hogy teljesen mindegy mit támogat elméletben az adott platform. Egy resizable BAR implementációhoz az alaplapgyártókon keresztül vezet az út, ugyanis új BIOS-okat kell kiadni a megfelelő működéshez. Ez az AMD és az Intel partnerei számára is jelentős költség, gyakorlatilag minden kompatibilis VGA-t tesztelniük kell minden egyes kiadott alaplapon belül, és ez anyagilag egészen megterhelő. Emiatt teljesen mindegy, hogy elméletben milyen platform tud megfelelni a minimum követelményeknek, az alaplapgyártók csak a legújabb termékeikkel fognak foglalkozni, vagyis az AMD oldalon az 500-as, míg az Intelnél a 400-as sorozatú vezérlőhidakkal. Persze esetleg némelyik cég megpróbálkozhat béta szintű támogatással a régebbi alaplapoknál, de maga a funkció eléggé komplex ahhoz, hogy ezt nyugodt szívvel bevállalják, hiszen komoly problémákat is okozhat a programfuttatás során.

Több generációra visszamenőlegesen tehát ezt a lehetőséget hiába várják a felhasználók. Túl nagy költség a régebben kiadott hardverek tesztelése, és ezek már az eladások szempontjából nem fontosak. Elméletben tehát hiába van bennük meg minden egy resizable BAR implementációhoz, különösebb akarat sehol sincs a hardverben rejlő képességek kihasználására.

Mindezek mellett a VGA-k szempontjából is eléggé sokáig vissza lehetne vinni a szóban forgó funkciót. Az új generációra való korlátozás leginkább abból ered, hogy így az alaplapgyártók számára igen korlátozott mennyiségű kártyát kell tesztelni, vagyis költségcsökkentő vonzata van. Ha mondjuk azt mondaná az AMD és a hasonló rendszert fejlesztő NVIDIA, hogy az előző generációra is megoldják a támogatást, akkor könnyen lehet, hogy az alaplapgyártók inkább nem kérnek belőle, mert a tesztelési költségek jelentősen elszállnak. Márpedig egy resizable BAR implementációt nem lehet nélkülük eljuttatni a piacra, szükség van a kooperációjukra, hogy a működéshez elengedhetetlen frissített BIOS-t megkapni a felhasználó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés