Így védekezhetünk a tolvajok ellen a karácsonyi vásárlás közben

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, ünnep, advent, karácsony, Budapest, 2020.11.30.
Vágólapra másolva!
Ahogy közeledik a karácsony, egyre több ember megy be különböző bevásárlóközpontokba, hogy beszerezzék az ajándékokat, vagy éppen az ünnepi ebéd hozzávalóit. Hiába a szeretet ünnepe, a tolvajok ilyenkor is jelen vannak, talán még jobban mint máskor. Egyszerű praktikákkal és egy kicsit nagyobb odafigyeléssel azonban elkerülhető, hogy üres zsebekkel, vagy esetleg feltört autóval menjünk haza a bevásárlásból. Az Origónak dr. Borbély Zoltán ügyvéd azt is elmondta, hogy mit tehetünk, ha már megtörtént a baj. 
Vágólapra másolva!

Az adventi időszakban az emberek hajlamosak kicsit idegesebben vásásrolni a megszokottnál, valamint több dolog van, ami elterelheti a figyelmünket, mint például a karácsonyi díszek és dekorációk.

Az elindulástól kezdve a vásárlásig több helyen kilophatják a zsebeinkből, táskáinkból, vagy akár az autónkból is az értékeinket.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, érdemes pár alapvető szabályt betartani, és a megszokottnál jóval óvatosabbnak lenni, valamint jobban figyelni az értékeinkre.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha tömegközlekedéssel megyünk vásárolni, akkor különösen a fel- és leszállásnál érdemes figyelni, a kézi táskát pedig magunkhoz szorítani.

Az értékeket, ha lehet ne a külső zsebeikben rakjuk, hanem inkább a belsőkben, így jóval nehezebben érhetik el a zsebtolvajok.

Képünk illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

Abban az esetben, ha autóval megyünk, a parkolás után az utastérben, látható helyen ne hagyjunk semmilyen értéktárgyat.

Üres táskát sem érdemes elöl hagyni, mert kívülről nem látszik, hogy nincsen benne semmi.

Az autófeltöréseknél gyakran az autóban nagyobb kárt okoznak, mint a lopással. Ha csak pár perce szállunk ki az autóból, akkor is érdemes bezárni, és felhúzni az ablakokat, kapcsolni a riasztót.

Mindig kell számlát kérni

Vásárlás közben se tartsuk az értékeinket a külső zsebekben, és ne tegyük rá a bevásárlókocsi, vagy kosár tetejére se.

Ne vigyünk magunkkal sok készpénzt, csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges. Ha mégis sokat viszünk, akkor célszerű nem egy helyen tartani.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fizetésnél ne tegyük a táskát, pénztárcát a pultra, és ne hagyjuk a bevásárlókocsiban se.

Miután fizettünk, mindig ellenőrizzük, hogy eltettük-e a bankkártyánkat és pénztárcánkat. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot nem szabad egy helyen tartani.

Minden vásárlásnál számlát kell kérni.

Ha az eladó nem tud számlát adni, akkor lehetséges, hogy az áru lopott.

Ezen kívül számla nélkül később nem tudjuk igazolni a vásárlást, valamint nem tudjuk visszavinni a terméket, ha esetleg valami gond lenne vele.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha lopást lát, ne tétlenkedjen

Ha kirabolnak minket, akkor minél hamarabb hívni kell a rendőrséget.

– mondta dr. Borbély Zoltán ügyvéd az Origónak.

Abban az esetben, ha csak később vesszük észre, hogy ellopták az értékeinket, polgárjogi igényt jelenthetünk be a büntetőeljárásban, ha elfogták a tolvajt. Ha a bíróság nem ítéli meg ezt az igényt, akkor egy idei törvény lehet a segítségünkre, a bűncselekménnyel okozott kárért való felelősség, ami egy gyorsított eljárás.